Blogi sisustuksen merkityksestä

Koivulautalattia on kestävä ja ekologinen lattiamateriaali

by June Lopez

Lattia on suuri elementti sisustuksessa ja se kannattaa valita huolellisesti. Vaihtoehtoja lattiamateriaaliksi on paljon, joten valinta voi olla vaikeaa, mutta kun selvittää omat mieltymyksensä ja tarpeensa, alkaa oikea materiaali vaihtoehto varmasti hahmottua. Pääsääntöisesti kannattaa miettiä käyttötarkoitusta ja käyttäjiä ja myös budjettia. Tärkeää on myös valita sellainen materiaali, joka vastaa parhaiten omia arvoja, miellyttää silmää, luo ympäristön, jossa haluaa viettää aikaansa, lattian käyttömukavuus ja sen jalkatuntuma. Lattiasta puhuessa ei voi kuitenkaan unohtaa käytännöllisyyttä yhtenä tärkeänä vallinta kriteerinä.  Materiaalin valintaa kannattaa pohtia huolella ja monelta kannalta, sillä ihanteellista olisi, että siitä tulee pitkäikäinen, kestävä ja tilaan sopiva ja että sillä olisi mahdollisimman ympäristöystävällinen. Puu on Suomalaisen sisustuksen kulmakivi ja myös puurakentamisella on Suomessa pitkät perinteet. Puu sopii myös täydellisesti lattiamateriaaliksi, sillä se on kestävä, ekologinen ja kaunis, puupohjaisia vaihtoehtoja on paljon, yhtenä vaihtoehtona esimerkiksi tammi lattialauta ja koivu lattialauta.

Oikean lattiamateriaalin valinta

Vaihtoehtoja lattiapäällysteeksi ovat esimerkiksi erilaiset puulattiat ja puupohjaiset tuotteet, kuten esimerkiksi parketit, laminaatit, lankut ja laudat. Lautalattioista esimerkiksi koivu lautalattia ja tammi lautalattia ovat kestäviä, kauniita ja klassisia vaihtoehtoja, jotka sopivat lähes jokaiseen kotiin. Myös parketti on kestävä ja arvokas materiaali, jossa on kaunis luonnollinen pinta. Puulattia on myös ekologinen valinta ja se kestää käytössä vuosikymmeniä, ellei jopa satoja. Puulattialla on myös huoneilmaa parantava vaikutus ja sitoo ja vapauttaa kosteutta ilmankosteuden mukaan. Puulattiat sopivat kaikkiin kodin kuiviin tiloihin. Laminaatti on puupohjaisista lattiavaihtoehdoista edullisin, joka kestää kohtuullisen hyvin kulutusta, mutta on materiaalina liukas ja kopiseva.

Erilaiset laatat ovat myös helppohoitoinen ja kestävä materiaali ja sopivat lähes kaikkiin kodin tiloihin, etenkin keittiöön ja eteiseen. Laattojen huonona puolena mainittakoon, että pinta voi olla kylmän ja kovan tuntuinen. Korkki on ekologinen luonnonmateriaali, joka on joustava ja lämpöä sekä ääntä eristävä materiaali. Se kestää myös kosteutta.  Uutena ja harvinaisempana materiaalina on myös nahka. Nahkalattioissa hyödynnetään ylijäämänahkapurua, josta tehdään nahkamassaa. Kierrätysnahka on myös ekologinen ja yksilöllinen valinta. Nahka on myös kestävä materiaali erilaisten lakkausten ansiosta ja siinä on myös erilaisia pintavaihtoehtoja. Myös betonilattioiden suosio on ollut kasvussa jo vuosia ja sen etuna on myös kestävyys ja se, että se on hiljainen ja eristävä materiaali. Lattiaa valitessa on tärkeää muistaa, että sen on tarkoitus kestää käytössä kauan ja eri vaihtoehtoja pohtiessa voi myös konsultoida alan ammattilaista.

jaa